Η Europol μας δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια για εργασία από το σπίτι και την ασφάλεια σπιτιού.
Δυστυχώς έχει γίνει έξαρση στις διαδικτυακές απάτες λόγω του νέου covid19.
Μια πολύ διαδεδομένη απάτη είναι:
Οι δράστες καλούν τηλεφωνικά ανυποψίαστους πολίτες, συνήθως ηλικιωμένους και προσποιούμενοι συγγενικά τους πρόσωπα δηλώνουν ότι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κλινικές, διότι μολύνθηκαν από τον ιό. Οι δράστες για να γίνουν πιο πειστικοί πραγματοποιούν και επιπλέον κλήσεις, προσποιούμενοι ιατρούς ή διευθυντές των νοσοκομείων ή κλινικών, για την επιβεβαίωση της περίθαλψης.
Με το τρόπο αυτό προσπαθούν να πείσουν τα θύματά τους να πληρώσουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, μέσω εμβάσματος ή παραδίδοντας μετρητά σε άτομα που προσποιούνται εκπροσώπους της υποτιθέμενης κλινικής και εμφανίζονται στην οικία τους.
Χρήσιμες συμβουλές από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:
- Μην ανοίγετε ύποπτους ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία (attachments) που λαμβάνετε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Να αναβαθμίζετε και να ενημερώνετε το λογισμικό τεχνικής ασφαλείας (antivirus ή Internet security).
- Να πραγματοποιείτε αγορές μόνο από αξιόπιστους πωλητές-ηλεκτρονικά καταστήματα και να ελέγχετε τις κριτικές των πελατών τους.
- Μην ανταποκρίνεστε σε ύποπτα μηνύματα ή κλήσεις.
- Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν εντοπίζετε στο διαδίκτυο προς πώληση, προϊόντα που φαίνεται να έχουν εξαντληθεί στην αγορά.
- Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, διατηρείστε επιφυλάξεις, γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική.
- Να ενημερώνεστε από έγκυρες και επίσημες πηγές και μη μοιράζεστε ειδήσεις και δημοσιεύσεις που δεν προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.
- Μην κάνετε δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις χωρίς να ελέγχετε τη γνησιότητα και αξιοπιστία τους.
- Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης.
Μερική αντιγραφή από το www.safer-internet.gr